Besparing op energiekosten Mechanische ventilatie.

Besparing op energiekosten met een nieuwe (gelijkstroom-) motor van de Mechanische ventilatie.
De ventilatiebox die bij u in het appartement in de berging is gemonteerd***, regelt de ventilatie in uw woning. Zoals bij vele huishoudens met mechanische ventilatie is de motor die het ventilatiesysteem aandrijft of een wisselstroommotor (met grijze kap) of een gelijkstroommotor (met groene kap).
Een wisselstroommotor verbruikt jaarlijks circa 166 kWh aan stroom. Een nieuwe, zuinige gelijkstroommotor verbruikt slechts 26 kWh (gemeten op de laagste ventilatiestand) aan stroom per jaar. Onderhoud en eventuele vervanging van deze motor (bijv. wanneer deze begint te brommen) zijn uiteraard zaken voor de individuele eigenaar.
Als vervangende motor is er een CMLe motorplaat die te verkrijgen is in deze webwinkel.
Met het vervangen van de motorplaat heeft u 2 jaar garantie op het materiaal. De montage vereist geen speciale handelingen anders dan het uitnemen van de huidige motorplaat (achter de groene deksel) en deze compleet vervangen door de nieuwe. De nieuwe motorplaat is voorzien van een aansluitsnoer met Perilex-steker.

Onderhoudscontract.
Heeft u al een onderhoudscontract inclusief materiaal, dan is het vervangen van een motorplaat die een defect vertoont, dus ‘all-in’.  Wanneer u geen onderhoudscontract heeft en u voorziet in eigen onderhoud, dan kunt u de Demontage en Montage handleiding volgen om de motorplaat en het ventilatiehuis te reinigen.

Demontage en Montage
1. Trek de Perilexsteker uit de wandcontactdoos
2. In de groene deksel zit links en rechts een uitsparing om de motorplaat met deksel uit de ventilatiebox te kunnen nemen. Gebruik een platte schroevendraaier en steek deze tussen het grijze en zwarte plastic.
3. Neem de motorplaat met deksel uit.
4. Plaats de nieuwe motorplaat in de ventilatiebox met het aansluitsnoer rechts. Druk deze goed aan zodat de klemmen (links en rechts) in de uitsparingen vallen. De twee grote zwarte lippen (boven en onder) dienen voor de bevestiging van de groene afdekkap. 

5. Neem de groene deksel af van de oude motorplaat en bevestig het deksel op de nieuwe motorplaat.
6. Steek de Perilex-steker weer in de wandcontactdoos.

tips-cmle.png

Bron: Tips – Ventishop
*** merk Stork – type CMLe 14/136P